Tid og lektielæsning

For at kunne planlægge hvor lang tid det tager at forberede sig til timer og lave sine afleveringer, er det nødvendigt at have en ide om, hvor lang tid det tager at lave arbejdet. Du har måske en ide om, hvor lang tid det tager. Men har du egentlig sat dig ned og tænkt over, hvor lang tid du behøver for at lave et bestemt stykke arbejde, og har du bagefter tænkt over, om det rent faktisk svarede til det, du troede?

Hvem gider sætte sig ned og læse, hvis man tror, at det tager en evighed?  Ligesom at lære at løbe på rulleskøjter eller køre bil skal man lære at kunne disponere sin tid. At være en effektiv studerende indebærer bl.a., at man bliver god til at regne ud hvor lang tid, man skal bruge. Og at man kan tage sig sammen og få det overstået, så man har tid til andet også.

 

Et eks. På skema til brug ved estimering af tid til arbejdet med forberedelse/afleveringer

Dato/fag

Estimeret

Reelt

Forskel

Hvorfor?

Engelsk s. 8-16 (oversigtslæsning)

Ca. ½ time

¾ time

1 kvarter

Mange ord jeg ikke forstod

Engelsk: resume ca. 1 side

Ca. ½ time

½ time

0

Havde slået ordene op og kunne bruge dem nu.

Historie s. 275-285

Ca. ¾ time

½ time

- et kvarter

Let at læse og tage noter til (kendt stof)

Historie: svare på arbejdsspørgsmål

Inden for den ¾ time

10 minutter

 

Kunne besvares vha. noter

Matematik s. 20-22

20 minutter

30 minutter

+et kvarter

Noget jeg ikke forstod. Måtte læse det flere gange.

Ialt

2 t 5 min

2t 25 min

+20 min

 

 

 

Her er et par gode principper i at være herre over tiden og få gode studievaner.

 

1.      Start hver lektielæsning med at lave en oversigt over, hvad der skal laves og sæt en ca. tid på hver del, så du får et samlet overblik over tidsforbruget. Sammenlign det estimerede tidsforbrug med det reelle tidsforbrug. Hvis du har brugt meget mere tid, så spørg dig selv hvorfor? Var det fordi opgaven var svær, eller kunne du ikke rigtigt koncentrere dig, så det hele blev strakt ud over 4 timer i stedet for 2? Hvad vil du gøre, hvis det sidste gør sig gældende?

2.      En tommelfingerregel er at du skal forberede dig i ½ til en 1 time til hvert modul afhængig af fag og sværhedsgrad i lektien. Hvis du skal læse noget svært, hvor mange ord skal slås op, så må du beregne ekstra tid.

3.      Vær på forkant med større opgaver. En ordentlig skriftlig aflevering kræver tid at lave.  Og du skal måske lave den i flere tempi, så du kan nå at overveje bl.a. detaljer. Undgå at være i sidste øjeblik med alting. At tro at man kan skrive en stor og vanskelig opgave, der kræver megen omtanke dagen før afleveringsfristen er urealistisk, og det giver sjældent det ønskede resultat. Desuden kommer du bagud med de andre ting, du skal lave. Og mon du får sovet tilstrækkeligt den nat?. Måske ender det med, at du ikke får lavet opgaven, fordi du kører fast. Eller du knalder bare noget ned på papiret og får et dårligt resultat. Ofte havner elever i en ond cirkel, fordi de ikke har styr på tiden- og sig selv.

 

 

Nørre G Hjemmeside Studiefærdigheder